Steensoorten

Geplaatst op:
Categorie: Algemeen

De belangrijkste steensoorten waarin ik werk zijn:
– Belgisch hardsteen
– Bianco del Mare
– Vaurion
– Leisteen

Belgisch Hardsteen is naast Bianco mijn favoriete steensoort. Het is een donkergrijze, zeer betrouwbare steen uit de Belgische Ardennen, die zich zeer goed laat bewerken. Het is in ruime mate te verkrijgen in vrijwel iedere gewenste afmeting. Ook is het een steensoort die mooi af te werken is. De ruwe steen (‘brute steen’) kan antracietgrijs tot zwart zijn, een gezaagde steen heeft een grijs uiterlijk en naarmate de steen fijner geschuurd wordt krijgt het een steeds donkerder kleur. Daarmee kunnen – in combinatie met verschillende bewerkingen waaronder het uithakken van letters – mooie contrasten worden bereikt, zie de steen voor Unitas.

Bianco del Mare is een prachtige, crèmekleurige steen uit Kroatië. Evenals Belgisch Hardsteen bevat het veel fossielen, wat de steen een zeer

levendig uiterlijk geeft. Er zijn zeer strakke letters in te hakken, zie bijvoorbeeld de letters in Kalligrafie.

Vaurion is – evenals de hardsteen en Bianco – een kalksteen. Vaurion is crèmekleurig met okertinten en is iets grofkorreliger dan de andere hier genoemde steensoorten. Zie onder meer Sanders.
Leisteen is een zeer fijnkorrelige, donkere steen. Het heeft een chique uitstraling en omdat er hoegenaamd geen oneffenheden in de steen zitten, is er geen steensoort waar je mooier letters in kan hakken dan leisteen. Veel van het prachtige Engelse letterhakwerk is in deze steensoort gemaakt. Het is vooral voor toepassingen binnenshuis geschikt. Ook kan er zeer verfijnd in worden vormgegeven, zie Mes.