Gevelsteen Nijntje Was Here

Geplaatst op:
Categorie: Algemeen

Van 19 t/m 26 april 2017 is het eerste Beeldhouwerssymposium gehouden van de dit jaar opgerichte vereniging De Utrechtse Steenbeeldhouwers, afgekort DUS.
10 aan Utrecht gelinkte beeldhouwers hebben gedurende 8 dagen een beeld gemaakt vanuit een gelijk vertrekpunt: een blok Belgisch Hardsteen van 40 x 25 x 20 cm. Dit formaat is gekozen omdat we hiermee willen aansluiten bij een jarenlange traditie van gevelstenen in Utrecht, die zich vooral uit in de vele gebeeldhouwde consoles langs de grachten (steunpunten voor de lantarens).
Het thema voor deze week was vrij, maar enkelen – waaronder ik – hebben vastgehouden aan een eerder geopperd idee van een gevelsteen (console) die in de goede traditie geïnspireerd is op een Utrechts onderwerp.

Nijntje 4 kleinNijntje 2 klein

Met de door mij gemaakte steen betoon ik alle eer en respect voor de onlangs overleden schrijver en tekenaar Dick Bruna. Met mijn voorkeur voor grafisch (letterhak-)werk was de beeldtaal van de Nijntje-boekjes voor mij een van de mogelijke opties. Nijntje was here is een enigszins bolle steen (refererend aan het gezicht van Nijntje) met verspreid over het oppervlak het kenmerkende kruis als mondje. Het kruisje als beeldmerk heb ik gekozen, omdat dit voor iedereen (óók de buitenlandse gasten die Nijntje alleen als Miffy kennen) herkend zal worden, zelfs zonder de onderstaande tekst te lezen. De tekst is gemaakt in het lettertype waarin alle versjes van Nijntje gedrukt zijn; het is zéker geen voor de hand liggende ‘hakletter’ maar voor dit ontwerp was dit de enig mogelijke optie.

Naast deze steen zijn er door 4 andere beeldhouwers gevelstenen gemaakt met Utrechtse thema’s. We zullen ons inspannen deze stenen een plekje in Utrecht te geven.