Alfabet Fragmentum in diverse toepassingen

Geplaatst op:
Categorie: Algemeen

Fragmentum

Fragmentum is de naam van een alfabet dat ik in 2016 heb ontworpen. Op basis van dit alfabet heb ik sindsdien een aantal producten gemaakt, waaronder doosjes, wandobjecten en blinddrukken in papier.

Het alfabet

Dit alfabet heb ik in eerste instantie ontworpen om in detail de schoonheid van een in steen uitgehakte letter te laten zien. Als letterhakker zit ik nagenoeg letterlijk met mijn neus op de letters en zie de lettervormen, zoals ze met hamer en beitel in een mooie V-vorm worden uitgehakt. Letters als geheel zijn al mooi, maar door slechts een fragment van de letter te tonen probeer ik de aandacht te vestigen op de pure vorm.

Om dat te bereiken heb ik voor iedere letter gezocht naar de minimale uitsnede (van de héle letter) die nog de essentiële kenmerken van de letter in zich heeft. Het resultaat is een verzameling van 26 unieke vormen waarin de essentie van het alfabet vervat is. Leesbaarheid is in dit alfabet niet meer aan de orde; het gaat zuiver om vormen.

Dit levert een aantal letters op die zeer herkenbaar zijn, waaronder A, B en S. Niet alle letters echter zijn even gemakkelijk te abstraheren. Bij tal van letters wordt pas duidelijk waarom ze er in Fragmentum zo uitzien, als je ze vergelijkt met andere letters. Zo is pas duidelijk wat de uitsnede voor de H is, als ook de E en de F bekeken worden. Andere letters met minimale maar essentiële verschillen in vormgeving zijn O, J en U.

Doosjes

Het eerste product dat ik hiermee gemaakt heb is een serie doosjes, waar ik in de deksel een grote letter Fragmentum heb gehakt. De doosjes hebben een afmeting van 10 x 10 x 10 cm. Op deze manier is uitvergroot zichtbaar hoe de verscheidenheid is aan inwendige vormen die bij het hakken van letters in steen ontstaat. De doosjes zijn gemaakt uit de crème kleurige kalksteen Bianco del Mare. De letters zijn gepatineerd met een ijzerhuidje, dat na oxidatie zijn kenmerkende roestbruine kleur krijgt.

De doosjes zijn van binnen met vilt bekleed en kunnen gebruikt worden als sieradendoosje, maar evenzeer als asbestemming.

Wandobjecten

De wandobjecten Fragmentum zijn gemaakt van antracietkleurig Italiaans leisteen. De letter is ondiep uitgehakt, met zachte afgeronde overgangen en het geheel is donker geschuurd, waardoor een minimalistisch zwart-in-zwart effect ontstaat.

De wandobjecten zijn 21 x 21 x 5 cm groot en zijn voorzien van een stevig ophangpunt. Een wandobject weegt ongeveer 5,5 kg.
NB. Alle wandobjecten worden gemaakt in een maximale oplage van 10 stuks

Blinddrukken

Alfabet Fragmentum heb ik in meerdere series blinddrukken toegepast.

Tegenpool van de zwarte wandobjecten

Als tegenpool van de zwarte wandobjecten heb ik een serie bijbehoren blinddrukken in papier gemaakt. De blinddrukken bevatten een afdruk – in reliëf – van dezelfde letters die ook als wandobject verkrijgbaar zijn, in dezelfde afmeting. Zoals de wandobjecten minimalistisch zwart-in-zwart zijn, is het resultaat van deze blinddrukken een teer wit-in-wit.

Zelfportret-II

Voor een expositie met als thema: Zelfportret, heb ik (als onderdeel van een groter geheel) een blinddruk gemaakt van het woord IK.

Alfabet Fragmentum

Het hele alfabet is in één afdruk weergegeven (50 x 60 cm)
NB. Alle blinddrukken worden gemaakt in een maximale oplage van 10 stuks