Over Factchecking, Twijfel, Mogelijkheden en ChatGPT

Geplaatst op:
Categorie: Categorieloos

In 2022 heb ik een paar werken gemaakt die allen betrekking hebben op communicatie, in het bijzonder over de manier waarop informatie tot ons komt en over hoe we daar met elkaar in gesprek (lees: debat) gaan.

Factchecking kan een krachtig middel zijn om polarisatie in het openbare debat te verminderen, omdat het helpt om feiten te verifiëren en onjuiste informatie te corrigeren. Wanneer mensen worden blootgesteld aan feitelijk correcte informatie, kan dit helpen om hun overtuigingen te herzien en hun meningen te veranderen.

Het introduceren van de begrippen mogelijkheden en twijfel kan ook helpen om polarisatie te verminderen, omdat het aantoont dat er meer dan één manier is om naar een bepaald onderwerp te kijken en dat het acceptabel is om twijfel te hebben over bepaalde zaken. Dit kan leiden tot een meer constructief debat, waarbij mensen bereid zijn om te luisteren naar andere meningen en meer open staan voor het overwegen van andere perspectieven.

In samenhang kunnen factchecking en de begrippen mogelijkheden en twijfel dus helpen om polarisatie te verminderen door mensen te helpen om feitelijk correcte informatie te identificeren en te accepteren, en door te laten zien dat er meer dan één manier is om naar een bepaald onderwerp te kijken.

Bovenstaande geeft precies weer hetgeen ik met deze kunstwerken wil zeggen. Het zijn echter niet mijn eigen woorden, maar ik heb de tekst laten schrijven door ChatGPT, een AI-algoritme die verbijsterende teksten produceert, met volzinnen, verbanden en een logica die ik niet kan onderscheiden van die van tekstschrijvers van vlees en bloed. De vraag is natuurlijk: wat is waar? Ook al geeft ChatGPT geen bronvermelding, kan ik me in bovenstaande tekst wel vinden, maar de vraag ligt er wel: wat is waar, of in de woorden van een van mijn werken: Is het zo? Is het een beangstigende gedachte dat we onder een product van Deep-Fake een tekst van ChatGPT vinden en het voor de waarheid aanzien, of zie ik beren op de weg?

Heb je hier iets over te zeggen, stuur me dan een mail; liefst geen – deze dagen zo geliefde – one-liners, maar een stuk tekst met volzinnen.