We leven in een rijke tijd en over welk onderwerp we het ook hebben, er valt veel te kiezen.

Er is een ongekende keuzevrijheid, die niet altijd zo geweest is. WOII heb ik niet meegemaakt, maar in 1980 was ik in Polen, waar het toenmalige communistische regime een armoede had veroorzaakt, die o.a. zichtbaar was in winkels waar slechts 1 product te koop was; er viel letterlijk niets te kiezen.

Vrijheid levert ons nu op dat er iets te kiezen valt, maar daar moet je wel mee om kunnen gaan.

Bij de laatste verkiezingen (2021) konden we kiezen uit een recordaantal van 37 partijen, dat het er in het stemhokje niet makkelijker op maakte. Dit zou je nog een luxeprobleem kunnen noemen.

Sommige jongeren echter verzanden in een overdaad aan aanbod van soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden opleidingen. De zoektocht naar de juiste én de druk om in één keer ook de béste keuze te maken, zorgt voor stress en zelfs – op jonge leeftijd – al voor een burn-out.

Dit werk staat – in zijn alledaagsheid – voor een hopelijk herkenbare keuzestress: hoe schilderen we de muren? Appelwit, lentewit of toch wolkenwit? Of laten we de verfwinkel speciaal op ons verzoek iets mengen dat daar ergens tussenin ligt?  Maar wát dan ….?

 

In de laatste fase brak er een stukje leisteen af. De vele mogelijkheden om hier mee om te gaan, deed mij aan den lijven keuzestress ervaren; repareren of niet, verven met dezelfde kleur of juist met een contrasterende? Uiteindelijk heb ik besloten, om deze besluiteloosheid zichtbaar te maken door  niets te doen. Ook niets doen is een keuze.


Dit werk is van 22 april t/m 23 mei te zien op de expositie Keerzijde van de Vrijheid, bij Galerie De Ploegh in Amersfoort; een expositie in het kader van het jubileumjaar 2020, waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd.
De Ploegh stelt de prikkelende vraag: wat is de keerzijde van de vrijheid? De deelnemende kunstenaars belichten zeer uiteindelijke visies op dit thema. 

Titel:                De Keerzijde van de Vrijheid (II) – Keuzestress

Materiaal:        Italiaans leisteen

Afmeting:       42 x 42 x 4 cm

Prijs:                niet te koop

Related Works

Our Portfolio +
+
Huid #1

Huid #1

Beelden, ,
+
Gevelsteen: Oude Gracht

Gevelsteen: Oude Gracht

Beelden, Letterwerk,
+
Huid#3

Huid#3

Beelden, ,
+
Penning Fragmentum

Penning Fragmentum

Beelden, Fragmentum,