Hergebruik grafsteen

Veel graven en grafstenen hebben niet het eeuwige leven en na verloop van tijd worden de meeste graven geruimd. De steen komt dan terecht in de afvalbak van de steenhouwerij. Soms zouden de nabestaanden nog iets met de steen willen doen, maar wát?
Zo'n 58 jaar geleden is deze prachtige steen gemaakt, een krachtig grafisch ontwerp in traditionele stijl. Het was een steen van kwaliteit en met dito hakwerk, dat na al die jaren nog ongeschonden was. De nazaten zouden graag delen van de steen hergebruiken in een aantal objecten die binnen de familie verdeeld zouden kunnen worden.
Ik heb overlegd, een paar schetsen gemaakt en gaandeweg ontstond het idee om enkele kleine beeldjes te maken, naar het idee dat is weergegeven in het beeld Z.T. In de sokkels heb ik  een fragment van de graftekst laten steen, op een niet herkenbare manier.
Naast deze twee beeldjes is de bovenkant van de steen verzaagd tot twee boekensteunen, waarbij ik het patina van 58 jaar heb laten zitten.

Gerelateerd werk

Men is met dit kunstwerk niet langer toeschouwer, maar onderdeel van een rituele handeling.

In een serie beelden over de kenmerken van de hedendaagse communicatie heb ik een penningen gewijd aan het thema Mogelijkheden.

In een serie beelden over de kenmerken van de hedendaagse communicatie heb ik een penningen gewijd aan het thema Mogelijkheden.