Hergebruik grafsteen

Veel graven en grafstenen hebben niet het eeuwige leven en na verloop van tijd worden de meeste graven geruimd. De steen komt dan terecht in de afvalbak van de steenhouwerij. Soms zouden de nabestaanden nog iets met de steen willen doen, maar wát?
Zo'n 58 jaar geleden is deze prachtige steen gemaakt, een krachtig grafisch ontwerp in traditionele stijl. Het was een steen van kwaliteit en met dito hakwerk, dat na al die jaren nog ongeschonden was. De nazaten zouden graag delen van de steen hergebruiken in een aantal objecten die binnen de familie verdeeld zouden kunnen worden.
Ik heb overlegd, een paar schetsen gemaakt en gaandeweg ontstond het idee om enkele kleine beeldjes te maken, naar het idee dat is weergegeven in het beeld Z.T. In de sokkels heb ik  een fragment van de graftekst laten steen, op een niet herkenbare manier.
Naast deze twee beeldjes is de bovenkant van de steen verzaagd tot twee boekensteunen, waarbij ik het patina van 58 jaar heb laten zitten.

Gerelateerd werk

Tekst en uitvoering moeten bij elkaar passen om een uitgebalanceerd geheel te vormen. Voor dit beeld - met een inscriptie in braille - heb ik mij laten inspireren door een citaat uit het boekje De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry.

De wens van mijn opdrachtgeefster was een ruwe, wat ruige en robuuste steen, met een minimum aan tekst (ook hier weer bleek de waarheid van het veel gebezigde 'less is more').

In 2020 ben ik door de Vereniging voor Penningkunst (VPK) benaderd om voor 2021 de Inschrijfpenning te ontwerpen.