Letters van Utrecht

De Letters van Utrecht: letters in steen, woorden in steen, regels in steen en uiteindelijk een gedicht in steen. Sinds 2012 ben ik verbonden aan dit project en een aantal maal per jaar kan je mij op de Oudegracht een letter in steen zien hakken, als bijdrage aan dit kunstproject.

Een gedicht voor de toekomst groeit in de stenen van de straten in het centrum van Utrecht. Eén karakter per steen, één steen per week. Iedere zaterdag houwt een steenhouwer tussen 13.00 en 14:00 uur ter plekke de volgende letter. In maanden ontstaan woorden, met de jaren zinnen. Als Utrechters dit eeuwen blijven doen schrijven zij met de lijn van zinnen weer letters in de plattegrond van de veranderende stad.

Het gedicht groeit zolang het door mensen gedragen en gesteund wordt. Iedere week kan iemand zijn naam met een letter verbinden, om zo een steentje bij te dragen aan dit gedicht voor de toekomst.

Het gedicht begint op de Oudegracht, op de hoek bij de Smeebrug ter hoogte van nummer 279, en loopt richting het Ledig Erf. Op 2 juni 2012 heeft burgemeester Aleid Wolfsen het begin van het gedicht onthuld en zelf het hoogste bod voor de eerste letter (Nr. 649) uitgebracht. Om het begin te realiseren werden op 30 en 31 mei 2012 de letters 1 t/m 648 in de straat gelegd, en met terugwerkende kracht aan de zaterdagen van 1 januari 2000 t/m 26 mei 2012 toegekend. De lijn van letters is nu rond 100 m lang en zal blijven groeien. Het gedicht is nooit af. Een kunstwerk voor toekomstige generaties.
Lees meer op Letters van Utrecht.

Gerelateerd werk

GH57X is een verkenning van de vormen die ontstaan door een ruimtelijke vlakverdeling van grote fragmenten van tekstelementen over 5

Op 2 maart 2018 lag er prachtig zwart ijs op de Vuntus. De Vuntus maakt onderdeel uit van de Loosdrechtse

In 2020 ben ik door de Vereniging voor Penningkunst (VPK) benaderd om voor 2021 de Inschrijfpenning te ontwerpen.