Penning ‘De Ander’

In 2020 ben ik door de Vereniging voor Penningkunst (VPK) benaderd om voor 2021 de Inschrijfpenning te ontwerpen. De inschrijfpenning is een object dat uitsluitend via de VPK te bestellen is, in principe voor de leden, maar ook voor belangstellenden van buiten de vereniging. Deze eervolle opdracht heb ik met beide handen aangepakt, wat resulteerde in een leistenen penning die ik De Ander heb genoemd.

Een penning heeft vaak een belangrijk persoon of een actuele gebeurtenis als onderwerp. Ik vond het tijd om het eens dicht bij huis te zoeken.
In dit ontwerp heb ik twee onderwerpen aan elkaar gekoppeld die mij na aan het hart liggen – racisme en communicatie – en besloot het over onszelf te hebben: de manier waarop we met elkaar communiceren. ‘Want er schort van alles aan de communicatie tussen ons. Op sociale media kakelt het maar door, maar ook dichtbij luisteren we slecht naar elkaar en al helemaal naar mensen die niet tot ‘onze eigen groep’ behoren. Op alle fronten wordt er ongelooflijk beroerd gecommuniceerd.’

In het blad De Beeldenaar verscheen een interview met mij, over de achtergrond en betekenis van deze penning.

Klik hier voor de publicatie.

De hier getoonde foto’s zijn van het prototype.

Afmeting: 8 x 8 x 4 cm
Materiaal: Ligurisch leisteen
De handgehakte inscriptie op boven- en onderzijde: IK – JIJ
Het gegraveerde randschrift: vertel – luister – VPK XXI

Gerelateerd werk

Met de toenemende stroom informatie die op ons af komt en de als maar groter wordende invloed van ongemodereerde sociale

In een serie beelden over de kenmerken van de hedendaagse communicatie heb ik een penningen gewijd aan het thema Mogelijkheden.

In een serie beelden over de kenmerken van de hedendaagse communicatie heb ik een penningen gewijd aan het thema Mogelijkheden.