Penning ‘De Ander’

In 2020 ben ik door de Vereniging voor Penningkunst (VPK) benaderd om voor 2021 de Inschrijfpenning te ontwerpen. De inschrijfpenning is een object dat uitsluitend via de VPK te bestellen is, in principe voor de leden, maar ook voor belangstellenden van buiten de vereniging. Deze eervolle opdracht heb ik met beide handen aangepakt, wat resulteerde in een leistenen penning die ik De Ander heb genoemd.

Een penning heeft vaak een belangrijk persoon of een actuele gebeurtenis als onderwerp. Ik vond het tijd om het eens dicht bij huis te zoeken.
In dit ontwerp heb ik twee onderwerpen aan elkaar gekoppeld die mij na aan het hart liggen – racisme en communicatie – en besloot het over onszelf te hebben: de manier waarop we met elkaar communiceren. ‘Want er schort van alles aan de communicatie tussen ons. Op sociale media kakelt het maar door, maar ook dichtbij luisteren we slecht naar elkaar en al helemaal naar mensen die niet tot ‘onze eigen groep’ behoren. Op alle fronten wordt er ongelooflijk beroerd gecommuniceerd.’

In het blad De Beeldenaar verscheen een interview met mij, over de achtergrond en betekenis van deze penning.

Klik hier voor de publicatie.

De hier getoonde foto’s zijn van het prototype.

Afmeting: 8 x 8 x 4 cm
Materiaal: Ligurisch leisteen
De handgehakte inscriptie op boven- en onderzijde: IK – JIJ
Het gegraveerde randschrift: vertel – luister – VPK XXI

Gerelateerd werk

Op 2 maart 2018 lag er prachtig zwart ijs op de Vuntus. De Vuntus maakt onderdeel uit van de Loosdrechtse Plassen maar is daar enigszins van afgesloten, waardoor er ‘s winters al in een vroeg stadium mooi ijs kan liggen.

De New York Metrobank is een ontwerp van de Amerikaanse ontwerper Robert Iezzi, zoon van Italiaanse immigranten.

Zeer vereerd met de opdracht van collega Riet van Nieuwenhuijzen om iets te doen met het huisnummer A139, waar zij