Onthulling monument Vreeland

Geplaatst op:
Categorie: Beelden

Persbericht

Vreeland, 9 oktober 2014

Op vrijdag 17 oktober 2014 zal Jhr Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, oud-Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, in Vreeland een monument onthullen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk.  Bij deze onthulling zullen ook mevr. L. Spies, waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht, een aantal oud-burgemeesters en vertegenwoordigers van de Vreelandse gemeenschap aanwezig zijn.
Het hardstenen monumentje, ontworpen door de beeldhouwer Michiel Deylius, komt pal tegenover het Jubileumlaantje waar twee monumentjes ons al sinds 1863 herinneren aan 50 jaar Koninkrijk.  De ontwerper heeft zich door de vorm van deze beide monumentjes laten inspireren, en zodoende verleden en heden op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden.
Het monument wordt een hardstenen zuiltje met twee tekstzijden. De ene tekstzijde is gericht op het verleden met de tekst 1813 – JUBILEUM – 2013, de andere op de toekomst met de alleszeggende boodschap: LIEFDE OVERWINT ALLES.

Een monument voor Vreeland en de Vreelanders

Het monument wordt gemaakt in de huidige tijdgeest: niet alléén monument, maar ook met een gebruiksfunctie. Daardoor zal het niet een op zich staand object worden, maar wordt het ingepast in de nieuwe bestemming van dit deel van Vreeland. De locatie speelt een belangrijke rol: aan de rand van de dorpskern, met een paar bankjes en omgeven door mooie bomen. Deze plek leent zich voor een iets uitgebreidere sociale functie.
De bovenkant van het monument is bewerkt in de vorm van een schaakbord, als metafoor voor de ‘strijd’ tussen de Hollanders en de Fransen. De witte schaakstukken stellen het Nederlandse leger voor, de zwarte de Fransen.
Jaarlijks zal een schaaktoernooi worden georganiseerd waarvan de finale staande aan dit monument wordt gespeeld mét de bijbehorende schaakstukken. Zo staat Vreeland jaarlijks letterlijk en figuurlijk stil bij de gebeurtenissen van 1813: een jaarlijkse hernieuwing van de verbinding met het verleden.

Programma

15.00 uur: ontvangst bij restaurant Noord Brabant, Breedstraat 8, Vreeland.
Van hieruit gaat het gezelschap te voet naar het monument op het Boerenlaantje. Als initiatiefnemer geeft Kees Beelaerts van Blokland een korte toelichting op het ontstaan van dit monument en zijn functie binnen de Vreelandse gemeenschap. Waarschijnlijk houdt  ook Liesbeth Spies, burgemeester van Stichtse Vecht, een korte toespraak, waarna de feitelijke onthulling volgt.
Vervolgens wordt In restaurant Noord Brabant het glas geheven op ons Koninkrijk en op Vreeland in het bijzonder.

 Voor meer informatie: Reinko Abels, telefoonnummer 0294 – 234785, abels@solcon.nl

monument - voor website