Gevelsteen Nijntje Was Here

Tijdens het eerste Beeldhouwerssymposium dat georganiseerd is door De Utrechtse Steenbeeldhouwers (DUS), heb ik deze gevelsteen gemaakt. Een deel van de deelnemers heeft zich laten inspireren door een Utrechts thema en daarmee een beeld gemaakt in een stuk steen dat qua afmeting en uitvoering aansluit bij de 'consoles' waar de stad rijk aan is. (Consoles zijn de stenen waar de straatlantaarns langs de grachten op rusten; aan de onderkant zijn er zeer veel bewerkt door de beeldhouwers die de stad in de afgelopen decennia heeft gekend). DUS poogt met dit thema bij deze langlopende traditie aan te sluiten.

Omdat Dick Bruna begin 2017 overleden was heb ik mij – bij wijze van eerbetoon - door zijn werk laten inspireren.
Het beeld is vormgegeven als een hedendaags stukje graffiti. Het grafische element van het mondje van Nijntje (hier weergegeven als een abstracte verzameling kusjes) past in mijn voorkeur voor grafisch werk. De voorkant van het beeld is enigszins bol, als het hoofd van Nijntje. De tekst is weergegeven in een letter die niet werkelijk een ‘hakletter’ is, maar er was voor dit ontwerp slechts één mogelijkheid: het lettertype waarin alle verhaaltjes van Nijntje gedrukt zijn; ultieme herkenbaarheid.
De tekst is in het Engels weergegeven omdat dit bij deze zin (van het type “Killroy was here”) het meest herkenbaar is en ook vanwege het internationale karakter van het publiek dat naar Utrecht komt om Nijntje te zien. Want als Nijntje wel érgens óoit nadrukkelijk geweest is, is het in Utrecht.
En eigenlijk staat dit beeld voor: Dick was here, want ik zal zijn statige verschijning op zijn degelijke stadsfiets missen.

Ik hoop dat er ergens in Utrecht een plek gevonden wordt waar deze steen kan worden ingemetseld en zo bij velen een glimlach op het gezicht doet komen.

Afmeting: 40 x 25 x 20 cm (b x h x d)

Gerelateerd werk

GH57X is een verkenning van de vormen die ontstaan door een ruimtelijke vlakverdeling van grote fragmenten van tekstelementen over 5 of 6 vlakken van een blok.

Op 2 maart 2018 lag er prachtig zwart ijs op de Vuntus. De Vuntus maakt onderdeel uit van de Loosdrechtse Plassen maar is daar enigszins van afgesloten, waardoor er ‘s winters al in een vroeg stadium mooi ijs kan liggen.

In 2020 ben ik door de Vereniging voor Penningkunst (VPK) benaderd om voor 2021 de Inschrijfpenning te ontwerpen.