Monument voor 200 jaar Koninkrijk

(2013)
Op 17 oktober 2013 is in Vreeland een monument onthuld dat ik gemaakt heb ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk. Het werd onthuld door burgemeester Liesbeth Spies van Stichtse Vecht en Jhr Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, oud-Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht.

Het monument

Het hardstenen monument staat pal tegenover het Jubileumlaantje waar twee monumentjes ons al sinds 1863 herinneren aan 50 jaar Staat der Nederlanden. Ik heb mij laten inspireren door de vorm van deze monumentjes en zo verleden en heden op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden.

Op de hardstenen zuil staan twee teksten. De ene tekst is gericht op het verleden met de tekst: 1813 – JUBILEUM – 2013, de andere op de toekomst met de alleszeggende boodschap: LIEFDE OVERWINT ALLES.

Schaakspel als metafoor

De bovenkant van het monument is bewerkt in de vorm van een schaakbord, als metafoor voor de 'strijd' tussen de Hollanders en de Fransen. De witte schaakstukken stellen het Nederlandse leger voor, de zwarte de Fransen. Daarmee krijgt het monument ook een sociale functie binnen de Vreelandse gemeenschap. Mevrouw Spies en de heer Beelaerts - gesecondeerd door twee lokale schaakcoryfeeën – wijdden het spel direct in en kwamen uiteindelijk remise overeen.

Het is de bedoeling dat jaarlijks een schaaktoernooi zal worden georganiseerd waarvan de finale staande aan dit monument wordt gespeeld mét de bijbehorende schaakstukken. Zo staat Vreeland jaarlijks letterlijk en figuurlijk stil bij de gebeurtenissen van 1813: een jaarlijkse hernieuwing van de verbinding met het verleden.

Gerelateerd werk

GH57X is een verkenning van de vormen die ontstaan door een ruimtelijke vlakverdeling van grote fragmenten van tekstelementen over 5 of 6 vlakken van een blok.

Op 2 maart 2018 lag er prachtig zwart ijs op de Vuntus. De Vuntus maakt onderdeel uit van de Loosdrechtse Plassen maar is daar enigszins van afgesloten, waardoor er ‘s winters al in een vroeg stadium mooi ijs kan liggen.

In 2020 ben ik door de Vereniging voor Penningkunst (VPK) benaderd om voor 2021 de Inschrijfpenning te ontwerpen.