Monument voor 200 jaar Koninkrijk

(2013)
Op 17 oktober 2013 is in Vreeland een monument onthuld dat ik gemaakt heb ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk. Het werd onthuld door burgemeester Liesbeth Spies van Stichtse Vecht en Jhr Dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, oud-Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht.

Het monument

Het hardstenen monument staat pal tegenover het Jubileumlaantje waar twee monumentjes ons al sinds 1863 herinneren aan 50 jaar Staat der Nederlanden. Ik heb mij laten inspireren door de vorm van deze monumentjes en zo verleden en heden op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden.

Op de hardstenen zuil staan twee teksten. De ene tekst is gericht op het verleden met de tekst: 1813 – JUBILEUM – 2013, de andere op de toekomst met de alleszeggende boodschap: LIEFDE OVERWINT ALLES.

Schaakspel als metafoor

De bovenkant van het monument is bewerkt in de vorm van een schaakbord, als metafoor voor de 'strijd' tussen de Hollanders en de Fransen. De witte schaakstukken stellen het Nederlandse leger voor, de zwarte de Fransen. Daarmee krijgt het monument ook een sociale functie binnen de Vreelandse gemeenschap. Mevrouw Spies en de heer Beelaerts - gesecondeerd door twee lokale schaakcoryfeeën – wijdden het spel direct in en kwamen uiteindelijk remise overeen.

Het is de bedoeling dat jaarlijks een schaaktoernooi zal worden georganiseerd waarvan de finale staande aan dit monument wordt gespeeld mét de bijbehorende schaakstukken. Zo staat Vreeland jaarlijks letterlijk en figuurlijk stil bij de gebeurtenissen van 1813: een jaarlijkse hernieuwing van de verbinding met het verleden.

Gerelateerd werk

Met de toenemende stroom informatie die op ons af komt en de als maar groter wordende invloed van ongemodereerde sociale

4e beeld in de serie GX, waarin een ruimtelijke vlakverdeling over 5 of 6 vlakken gemaakt is, op basis van

Materiaal: Belgisch Hardsteen Afmeting: 140 x 30 x 108 cm op sokkel Dit beeld is momenteel te zien in Beeldentuin