New York metrobank

De New York Metrobank is een ontwerp van de Amerikaanse ontwerper Robert Iezzi, zoon van Italiaanse immigranten. Zijn ontwerp – in hout uitgevoerd – is jaren beeldbepalend geweest in metro’s, havens, busstations en vliegvelden in en rond New York. Het is een ijzersterk ontwerp dat uitgevoerd in welk materiaal dan ook een krachtig product oplevert.

Voor Gjaltproducties – de licentiehouder voor Nederland– heb ik in 2019 al eens een prototype gemaakt in Belgisch Hardsteen. Dit trok de aandacht van Architectenbureau Kaan, wat eind 2019 resulteerde in de opdracht aan Gjalt voor de productie van vier 4-zitters voor het project NACH, de New Amsterdam Court House (de nieuwe Amsterdamse Rechtbank). De banken zouden gemaakt moeten worden in door de architect voorgeschreven Chinees Hardsteen.

Met de kennis opgedaan tijdens het maken van een prototype, heb ik mallen gemaakt teneinde boorgaten op elkaar af te stemmen en om de productie en assemblage gemakkelijker en controleerbaar te maken.

Met de hand heb ik alle elementen een subtiele afronding gegeven, wat de bank ondanks zijn strakke vormgeving toch een zachte uitstraling geeft.

Begin oktober zijn de banken geplaatste op het voorplein van NACH. Op dit moment (maart 2021) is het plein nog niet voor publiek toegankelijk; de openstelling wordt spoedig verwacht.

Gerelateerd werk

Een verregaande abstractie van twee hardlopers kuiten, draaibaar opgesteld

Men is met dit kunstwerk niet langer toeschouwer, maar onderdeel van een rituele handeling.

In een serie beelden over de kenmerken van de hedendaagse communicatie heb ik een penningen gewijd aan het thema Mogelijkheden.